2019年泳衣攻略!邊款泳衣最啱自己著?

January 17, 2019

 

 

 

每款泳衣各有特色,未必款款泳衣都啱所有人著,對於唔係成日玩水嘅姊妹嚟講,揀泳衣時都會好緊張,一來唔知泳衣啱唔啱用,又或者擔心泳衣會走光嘅機會。

 

香港買泳衣得夏天先多地方有得睇同試,但去旅行買泳衣唔一定踏正夏天,變咗係網購泳衣為主,有疑問好正常。泳衣除了講求款靚外,選擇適合自己的泳衣更加重要,今次就因應不同膚色同用途, 幫你地挑選最合適的泳衣,等各位姊妹都可以著出美麗同自信。

 

1. 膚色

i) 膚色較深

基本上著咩顏色都冇問題,深膚色特別適合亮色系,特別推介:橙色、湖水綠等亮色顏色。


ii) 膚色較淺
應該揀較深沉的顏色,深色同淺膚色之間作強烈對比,可以突出膚色的透明感。反而,白色同裸色唔太適合,因為同你的淺膚色太似啦。

 

2. 用途

i) 度假休閒

可以揀三件式或四件式泳衣,簡簡單單除底件外罩衫之後,就可以盡情玩水。上番岸,著番件外罩後,可以盡情影相post相!外罩衫同一般夏天衫無分別。配搭時尚嘅外罩衫更顯活力同魅力,濕左都唔怕啦~

 

ii) 衝浪
水溫一般比氣溫低,呢個時候建議著可以同時防曬、防磨兼保溫嘅運動型泳衣會比較好。當身體趴係浪板上划水時,減少直接磨擦皮膚,保護胸部、手臂內側及大腿唔會被浪板上的防滑蠟磨傷。

 

iii) 獨木舟
玩獨木舟並唔需要成日係水裡面,不妨挑選以較薄的運動防曬泳衣,下身以短褲為主,讓雙臂輕易活動,亦方便以攜帶更多的裝備。

 

iv) 浮潛
浮潛唔洗潛得太深,所以防曬好重要。最好就揀運動型防曬衣,有彈性、耐磨、快乾,無論上衣定褲子都有長短選擇,如果手臂唔想曬到黑白分明的兩截色,咁長袖係比較好的選擇。


v) 其他水上活動
無論係香港玩水定去旅行,預得有陽光與海灘一定會參加下水上活動,例如香蕉船、水上滑翔傘諸如此類,唔多唔少實有機會比海浪沖擊到,選擇活動時穿著嘅泳衣最好夠貼身同穩陣,越少裝飾品越好,避免因海浪沖擊而被裝飾品撞傷、影響救生衣或其設備。

 

著泳衣除咗要靚,更加重要嘅係咪真係適合自己,功能用途外亦係一項時尚衣著,衣櫃入面點可以得一兩套?!Fancy Meow Shop提供各式各樣泳衣,實有款啱你地,買定準備隨時享受玩水嘅樂趣啦!

 

立即挑選 

 

#香港買泳衣 #旅行買泳衣 #網購泳衣 #邊款泳衣最啱自己 #各式各樣泳衣 #泳衣 #泳衣會走光

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

裝購 泳衣 / 泳裝 / Bikini Q & A

May 14, 2019

1/1
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

STAY CONNECTED

  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon

BE OUR FRIEND

NEED ASSISTANCE?

 

whatsapp me:
+852 5164 8635

 

Line ID: fancymeow

 

Email : cs@fancymeow.com

 

© 2016 by FancyMeowShop

Powered by One Marketing Solutions Co., Ltd.